‘Zó ontworpen dat buren elkaar makkelijk spontaan tegenkomen’

 

Architect Arjenne van Berkum van FARO Architecten tekende het ontwerp voor de eengezinswoningen en appartementen in Laurierkwartier. Ze vertelt enthousiast waarom het hier zo leuk wonen wordt.

‘We hebben Laurierkwartier ontworpen voor mensen die het leuk vinden om hun buren spontaan te ontmoeten en een praatje te maken. Voor allerlei verschillende mensen, van starters tot gezinnen en van empty nesters tot studenten, komt er een grote diversiteit aan woningtypes. Laurierkwartier is zo ontworpen dat buren elkaar makkelijk spontaan tegenkomen. De riante groene en uitnodigende binnentuin biedt eindeloos mogelijkheden voor buren om elkaar te ontmoeten aan een van de picknickbanken, veilig spelen voor kinderen, moestuinieren, sport en beweging, ontspanning, krantje lezen, even in het zonnetje zitten, genieten in het groen en van de rust van je ‘eigen’ tuin.’

 

Praatje
‘Ook de galerijen waaraan de voordeuren naar de appartementen zich bevinden, hebben we zó ontworpen dat je voor je deur ruimte hebt voor een bankje of eettafeltje. Je buren lopen over een aparte loopbrug. Dit maakt het makkelijk elkaar te groeten of even te blijven staan voor een praatje.’

 

Alle gezinswoningen een tuin of terras
In Laurierkwartier is het straks heerlijk groen wonen. Alle eengezinswoningen grenzen met hun tuin of terras aan de binnentuin, die zich uitspreidt over twee niveaus. Onder het hoge niveau komt de parkeergarage, dus auto’s zijn uit het zicht. Dat is fijn, want dat betekent geen ‘blik’ voor de deur. Dit betekent voor een deel van de eengezinswoningen dat de tuin grenst aan de eerste verdieping.

 

Zeer duurzaam en energiezuinig
Groen wonen is óók duurzaam wonen. Het Laurierkwartier wordt zeer duurzaam en energiezuinig met een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) lager dan 0 en een GPR-score (toetsing op 5 thema’s: Energie, Milieu, Gezondheid, Gebruikskwaliteit en Toekomstwaarde) hoger dan 8 (maximale score is 10). De inrichting van de binnentuin met veel groen en weinig steen zorgt ervoor dat het Laurierkwartier klimaatadaptief is, onder andere door waterberging. Dit betekent dat door de onverharde ondergrond water makkelijk in de bodem wegloopt.

Én het vele groen beperkt op warme dagen de hittestress en het stimuleert de biodiversiteit in de tuin. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.’

 

Iconisch statement
Arjenne gaat verder over de architectuur: ‘Laurierkwartier ligt op de hoek van de Rijnkennemerlaan en de Laurierweg. De laatste plek in de wijk Hoge Weide waar nog gebouwd wordt. Wij vonden dat we hier echt een iconisch statement moesten maken. Het ronde hoge hoekpand is dan ook een echte blikvanger geworden. Je herkent de verschillende gebouwen en woningen in Laurierkwartier aan hun stedelijke en stoere uitstraling. Strakke verticale lijnen, verschillende tinten Hollandse baksteen en hoge ramen sieren de gevels. Daarbij is de grote centrale entreetrap een mooie verbinding tussen de binnentuin en het aangrenzende park. Daarmee maken we een duidelijk gebaar: je bent welkom.’